Хранене на фазани.

Колхидски фазан

Отглеждани в затворени условия фазаните се хранят с влажни каши, като се използват хранителни отпадъци, фураж и фуражни зърнени култури: пшеница, ечемик, сорго, просо, счукан грах и царевица. От животинските храни, тези птици активно ядат сирене, кайма, насекоми (в каквато и да е форма) и техните ларви, ситно нарязани зеленчуци и кореноплодни зеленчуци, пресни билки.

Всички храни трябва да бъдат качествени. Не могат да ядат храни, в които има изпражнения на гризачи, мораво рогче, плесен и други замърсители. Зърнестата смес, преди да се даде на птиците, трябва да се пресее, измие и подсуши  на слънце или в газова фурна при температура не по-висока от 60 ˚С.

Колхидски фазани на хранилка.

През есенно-зимния период, или периода на почивка, обикновено на птица се пада по 75 грама храна на ден. В 100 г на фураж, се съдържа 15,1 грама  смилаем протеин. Този период обикновено продължава от времето, когато младите станат независими и началото на ранната пролет. Въпреки това, около края на януари в подготовка за размножителния период  храненето на фазаните, трябва да се промени, увеличава се  дневния порцион на птица по 80 г, а делът на кюспето и месокостното брашно се увеличава за сметка на намаляването на дела на зърното. В допълнение, добавят се моркови, картофи и се увеличава дела на минералния фураж (креда, калциев глюконат).

Обикновено, към фуража на птица на ден се добавят 2 г слънчогледово олио,2 гр. креда и  комбинирана храна 30 гр.
През цялата година, фазаните трябва да бъдат хранени с покълнали зърна и пресни билки, като марули, отглеждани в оранжерия.

Някои от любителите приготвят  храна по рецепти, предназначени за промишлени домашни птици, или използват готови смесени фуражи. Фуражите, обаче, не винаги имат пълната гама от хранителни вещества, така че те трябва да получат и добавки. В 100 грама  фураж за птици, достъпни на пазара,  се съдържат  като грамаж: царевица 20.3 гр., пшеница 11 гр., ечемик, 6.5 гр., 45.5 гр. соев шрот, рибно и месокостно брашно 5 гр., сухо мляко обезмаслено 2.5гр., тревно брашно 2,5гр., креда 0.5гр., сол 0.2 гр..
За изхранването на млади фазани, се препоръчва  обезмаслено мляко, прясно кисела извара, живи насекоми и техните ларви (трупни червеи,торни червеи и др.), Пресно зелените (маруля,  зелени треви и т.н.) и комплекс от витамини.

Източник: http://pticevods.ru/index.files/60.htm

February 3, 2013Страница