Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо

Родопското късорого говедо е наша стара местна порода.Смята се, че е пренесено от Азия в далечното минало при преселението на народите от юг на северл Отглеждано е на Балканския полуостров още преди идването на траките. Първоначално то се е отглеждало по цялата територия на полуострова, но след навлизането от север на примигенните говеда, то е изтласкано от равнините и се е запазило в чист вид само в планинските райони и по точно в родопския масив.

Родопското говедо спада към примитивните породи, дребно е и с ниска жива маса. В телосложението му преобладават екстериорни особености, характерни за примитивните, използвани за работа говеда.Главата е малка, с къси и чупливи рога. Гръбната линия най-често е вдадена. Крупата е малка, често наклонена, стреховидна и заострена. вимето е малко, недоразвито и силно окосмено. Краката са тънки, здрави и със здрави копита. Костите са тънки, мускулатурата е слабо развита. Животните са със здрава конституция жив темперамент и много подвижни.

РКГ

Цветът на космената покривка е едноцветен. Срещат се животни с различен цвят на косъма-сиво-кафяв, тъмносиво- кафяв, черен, червено-жълт, сив и др. Преобладават животни със червено кафяв косъм и светъл пръстен около носното огледало и светла линия подължината на гърба. Телетата се раждат със различен цвят в съответствие с този на майките. Носното огледало и мукозите са тъмно оцветени. Върховете на рогата и копитата също са тъмни.

Родопското говедо е най-дребната наша порода. Височината при холката на кравите е средно 97 см, като варира от 90 до 110 см, а живата маса варира от 180-300 кг. Живата маса на биците е 250-400 кг. Телетата се раждат с ниска жива маса-10-12 кг, а при по-едрите крави 15-18 кг. Млечната продуктивност на породата е ниска 500-600 кг, като при елитни животни достига до 1200-1300 кг . Сравнително по-висок е процентът мастни вещества-4,5-5%.

December 6, 2012Страница